Què és el CUPS i on el pots trobar?

Portada_Què és el CUPS i on el pots trobar

Quan mirem una factura d’electricitat o gas, és possible trobar termes que se’ns escapen, però que ens poden demanar a l’hora de realitzar alguna gestió amb la companyia elèctrica.

Un d’aquests és el CUPS, una sèrie de caràcters que juguen un paper fonamental en la identificació i gestió del subministrament energètic.

T’expliquem què és el CUPS, per a què serveix, què signifiquen els números i lletres que el componen i on es troba.

Què és el CUPS?

El codi CUPS, o Codi Universal del Punt de Subministrament, és una combinació alfanumèrica de 20 o 22 dígits que serveix per identificar un subministrament de llum o gas. El teu subministrament de llum té un CUPS, i el del gas un altre diferent.

Quan el mercat elèctric es va liberalitzar a Espanya, el govern va crear aquest codi per a identificar cadascun dels subministraments energètics. D’aquesta manera, s’obté un registre que facilita i agilitza les gestions.

Per a què serveix?

El CUPS identifica un punt de subministrament, és a dir cada habitatge o negoci que rep energia, mai una persona. Per tant, si canvies de casa, canviaràs de CUPS i el que tenies abans continuarà identificant el teu anterior habitatge.

A més, aquest codi no només identifica el punt de subministrament, sinó que també pot proporcionar informació addicional, com la tarifa del subministrament o la potència contractada.

En el cas devoler canviar de companyia elèctrica o de gas, és imprescindible proporcionar el CUPS a la nova empresa amb la qual s’està contractant el servei. Aquest codi serveix perquè la nova companyia pugui gestionar el canvi i garantir un trasllat correcte del subministrament.

Així mateix, cal comunicar a l’empresa distribuïdora quan es du a terme un canvi de subministrament i facilitar el CUPS actualitzat. D’aquesta manera, es garanteix que les dades estiguin correctament actualitzades als registres.

Què significa cada dígit del CUPS?

Tal com hem comentat, el CUPS està format per 20 o 22 dígits alfanumèrics. No són simples números i lletres escollides a l’atzar, sinó que cada dígit té el seu perquè. Te’ls detallem a continuació.

Què és el CUPS
  • Les dues primeres lletres indiquen el país, en aquest cas Espanya sota l’abreviació: ÉS.
  • Els quatre dígits identifiquen l’empresa distribuïdora.
  • Els 10 números + 2 lletres que van a continuació són assignats per la distribuïdora per a reconèixer el punt de subministrament final. És a dir, és el codi que identifica cada casa, local o negoci que rep electricitat.
  • Les dues lletres serveixen per a controlar i detectar possibles errors en el subministrament d’energia.
  • Finalment, trobem els anomenats punts frontera o punts de mesura, que poden aparèixer o no en el teu codi CUPS. Aquest està compost per un número, que identifica el total de punts i una lletra (F, P, R, C, X…) que identifica la tipologia dels punts.

Són les empreses distribuïdores d’electricitat les responsables d’assignar el codi CUPS a cada punt de subministrament elèctric i també de realitzar la lectura del consum en el comptador. El codi CUPS està associat a la instal·lació elèctrica i no es pot canviar, ni tan sols quan es produeix un canvi de titularitat o alta/baixa en el subministrament. Romandrà constant al llarg de la vida útil de la instal·lació.

On es troba el CUPS?

Conèixer quin és el teu número CUPS és fàcil, ja que pots trobar aquest codi a totes les teves factures de llum o gas. Només has d’agafar una factura qualsevol i dirigir-te a l’apartat ‘Dades del subministrament’ i trobaràs el teu codi CUPS.

On trobar el CUPS

El codi CUPS, a diferència d’altres números o codis més curts, és més complicat de recordar. Per això, és recomanable tenir sempre a mà una factura quan realitzis gestions amb la companyia elèctrica, ja que és necessari per a la majoria dels tràmits i consultes relacionades amb el subministrament d’energia.

En el cas que no tinguis una factura a mà i necessitis aquest codi, també pots contactar amb l’empresa distribuïdora, que et demanarà les següents dades per facilitar-te el CUPS:

  • Nom complet del titular del subministrament
  • DNI del titular
  • Direcció del punt de subministrament que es requereix el codi
  • Motiu de la sol·licitud

És important tenir clar que el codi CUPS no sempre correspon a la direcció exacta de la llar o establiment. En aquests casos, pots facilitar el número de comptador, per evitar confusions i què l’empresa pugui localitzar la llar.

També cal tenir present que el codi CUPS conté informació delicada sobre el subministrament d’energia. Per tant, és crucial mantenir aquest codi confidencial i evitar compartir-lo amb persones no autoritzades. D’aquesta manera, es garanteix la protecció de les dades personals i del subministrament d’energia.

Si tens algun dubte sobre algun apartat de la teva factura, en aquest enllaç t’expliquem al detall tots els conceptes.

Formulari de contacte
Adjuntar un arxiu PDF (màxim 5MB)