Què és i com interpretar l’etiqueta d’eficiència energètica?

¿Qué es y cómo interpretar la etiqueta de eficiencia energética?

Quan vols canviar un electrodomèstic, tens en compte l’etiqueta d’eficiència energètica?

Si no ho sabies, l’etiqueta energètica identifica els electrodomèstics més eficients, classificant-los de la lletra A a la G. A Europa, l’etiqueta d’eficiència energètica ja és obligatòria per la gran majoria d’electrodomèstics i, des del març de 2021, la Comissió Europea exigeix als fabricants que s’utilitzi en tots els aparells.

Sens dubte, aquest etiquetatge és clau per estalviar a la factura de la llum. T’expliquem tot el que has de saber.

Què és l’etiqueta d’eficiència energètica?

L’etiqueta d’eficiència energètica és un adhesiu o placa que tenen la majoria dels electrodomèstics i que proporciona informació del seu grau d’eficiència energètica.  D’aquesta manera, els consumidors poden identificar quins aparells consumeixen menys energia i si contribueixen a la protecció del medi ambient.

2023_1_Que-es-i-com-interpretar-letiqueta-deficiencia-energetica

Aquesta etiqueta compta amb 7 nivells que identifiquen l’eficiència energètica d’un electrodomèstic. Ara bé, l’1 de març de 2021 va entrar en vigor un nou etiquetatge energètic dels electrodomèstics.

2023_2_Què és i com interpretar l’etiqueta d’eficiència energètica

Amb la nova etiqueta energètica, la lletra A és únicament per a aquells electrodomèstics que realment són eficients en consum. Els electrodomèstics més eficients (que abans pertanyien a la classe A+++), quedaran assignats com a molt al nivell B. La lletra A està reservada per a futures tecnologies que ofereixin una major eficiència energètica, és per això que actualment no trobarem aparells amb aquesta classificació.

Quins electrodomèstics han de portar l’etiqueta d’eficiència energètica?

Des de l’1 de març de 2021, l’etiqueta d’eficiència energètica ha de constar en els següents electrodomèstics:

  • Frigorífics, congeladors i vinoteques.
  • Rentadores i assecadores.
  • Rentavaixelles.
  • Pantalles electròniques (inclosos monitors i televisions).
  • Llums i bombetes.
  • Aires condicionats.

Aquesta nova etiqueta permet als consumidors identificar de manera més clara el nivell d’eficiència energètica d’un electrodomèstic i optar per aquells que ofereixin un millor rendiment energètic.

Com interpretar l’etiqueta d’eficiència energètica?

A més del fabricant, model i marca de l’electrodomèstic, l’etiqueta d’eficiència recull molta més informació de l’aparell en qüestió. Concretament, inclou:

  1. Codi QR. Escanejant aquest codi, vinculat a la base de dades de la Unió Europea, s’accedeix a més dades sobre l’electrodomèstic.
  2. Escala energètica. El verd fosc (A) indica un producte altament eficient i el vermell (G) un de baixa eficiència.
  3. Consum energètic anual. Indica el consum anual d’energia de l’electrodomèstic.
  4. Pictogrames informatius. Destaquen les característiques específiques de l’electrodomèstic com ara la capacitat, el soroll de l’aparell, el temps de funcionament… Aquests pictogrames varien en funció de l’electrodomèstic.
2023_3_Què és i com interpretar l’etiqueta d’eficiència energètica

Què has de tenir en compte en comprar un nou electrodomèstic?

Canviar els electrodomèstics i comprar-ne de nous més eficients energèticament és una inversió de futur. A més de reflectir-se en la teva factura energètica, els aparells més eficients també tenen un impacte positiu en el medi ambient.

Ara bé, tot i que l’etiqueta d’eficiència energètica és un dels factors més importants a tenir en compte a l’hora de comprar un nou electrodomèstic, també són importants les necessitats específiques de cada consumidor. Per exemple, no compraràs per casa una nevera industrial només perquè sigui més eficient. Hauràs de buscar una nevera més adient a les teves necessitats i que es correspongui amb l’ús i consum que faràs.

El manteniment dels electrodomèstics també és crucial per al consum energètic. Un aparell net i mantingut correctament tindrà millor rendiment, i en conseqüència, durarà més. A més, altres factors com la ubicació del producte, la temperatura, i la freqüència d’ús també poden afectar el seu consum d’energia.

Com saber si has de canviar un electrodomèstic?

Quan un electrodomèstic té més de vint anys, s’ha de valorar substituir-lo per un de nou. Els nous models són més eficients i hi ha un estalvi d’energia a llarg termini. Tot i això, abans de fer el canvi, és recomanable analitzar el consum dels aparells existents, per descartar que la seva eficiència encara sigui competitiva.

L’anàlisi de consum es pot realitzar amb l’ajuda d’un mediador de consum, que ofereix dades per determinar si un producte té un consum superior o inferior a les versions més recents. Això ajudarà a prendre la decisió i avaluar si és necessari canviar-lo per un aparell nou, i també a saber quin consum tindrà el nostre electrodomèstic. Cal tenir en compte que desfer-se d’aparells que tenen vida útil pot ser perjudicial per al medi ambient, és per això que cal prendre decisions de manera conscient, tant en l’eficiència energètica com en la sostenibilitat.

Per tant, comprar un electrodomèstic amb una millor etiqueta energètica, és una inversió de futur, ja que, tot i que inicialment comporta una despesa, a llarg termini permet estalviar més diners.

Això sí, recorda: tot i que les etiquetes d’eficiència energètica ajuden, l’estalvi final depèn en gran manera de quin ús fas de l’electrodomèstic.

Formulari de contacte
Adjuntar un arxiu PDF (màxim 5MB)