Quan a casa vols encendre un llum, només has de prémer un interruptor. Però, saps que, per a poder fer això, l’energia passa per diversos agents?
En el mercat elèctric intervenen 4 agents que s’encarreguen d’aconseguir que tot el mercat elèctric funcioni: els generadors d’energia, els transportistes, les distribuïdores i les comercialitzadores. T’expliquem breument qui fa què i en què es diferencia una comercialitzadora d’una distribuïdora elèctrica, dos agents que sovint es confonen.
Quins agents intervenen en el mercat elèctric?
Com bé hem dit, perquè puguis veure la televisió, mantenir freda la nevera o carregar el mòbil, l’energia ha hagut de passar per 4 agents. Te’ls expliquem:
1. Generadors
Els generadors són el primer agent de la cadena del mercat elèctric. Com el seu nom indica, són els que generen l’energia. S’encarreguen de construir, fer funcionar i mantenir les centrals de producció d’energia elèctrica; és a dir, són els que injecten l’electricitat a la xarxa elèctrica.
Dins d’aquest grup, trobem els productors d’energies renovables (hidràulica, solar, eòlica, etc.) i no renovables (carbó, nuclear, etc.).
2. Transportistes
Els transportistes són els propietaris de la xarxa elèctrica de més de 200.000 volts.
A l’estat espanyol, la Red Eléctrica Española (REE) és l’única empresa transportista. S’encarrega de transportar l’energia d’Alta Tensió – des de les plantes de producció fins a la xarxa de distribució – i de gestionar totes les infraestructures que la transporten, com ara els cables i les torres elèctriques, entre altres.
3. Distribuïdores
Les distribuïdores són les propietàries de la xarxa elèctrica de menys de 200.000 volts (Mitja i Baixa Tensió) i s’encarreguen de distribuir l’energia fins al punt de consum.
Encara que sembli que a Espanya només existeixen gegants com Endesa o Iberdrola, en realitat hi ha més de 300 empreses distribuïdores d’energia, entre les quals hi som nosaltres.
4. Comercialitzadores
Les empreses comercialitzadores són les encarregades de comprar l’energia al mercat i vendre-la al consumidor final, a més de oferir-li diferents tarifes i serveis associats.
D’altra banda, has de saber que, a més d’aquests agents principals, també trobem els agents reguladors, que són els que estableixen les normes del mercat elèctric. Aquests són l’Administració de l’Estat i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).
En què es diferencien una comercialitzadora i una distribuïdora d’energia?
Com a consumidors, un dels dubtes més freqüents que ens trobem és en què es diferencien una comercialitzadora i una distribuïdora elèctrica.
Doncs bé, és molt fàcil. Per a diferenciar-les has de saber que:
- La distribuïdora és la que instal·la el cable perquè tinguis subministrament de llum a casa. A tots ens correspon una empresa distribuïdora concreta, estan distribuïdes per zones i el client no la pot escollir. També és l’encarregada de controlar els comptadors de la llum i les lectures per al consumidor final.
- La comercialitzadora, en canvi, és l’empresa de lliure elecció amb la que el client formalitza un contracte, i t’envia la factura elèctrica amb les lectures que li ha facilitat la distribuïdora.
A Elèctrica Serosense, a diferència d’altres empreses que només comercialitzen l’electricitat, també som empresa distribuïdora.
La nostra xarxa elèctrica compta amb més de 9.000 punts de subministrament, repartits per les comarques del Segrià, l’Urgell i Ribera d’Ebre, englobant els municipis d’Alcarràs, Torres de Segre, Seròs, Llardecans, Maials, Almatret, Anglesola i Riba-Roja d’Ebre, entre altres.