5 consells per estalviar en calefacció aquest hivern

5 consells per estalviar en calefacció aquest hivern

Amb la baixada de les temperatures, la calefacció és un dels electrodomèstics que més utilitzem per mantenir una temperatura agradable a casa. Si tenim en compte que els mesos de més fred són del novembre al març, això equival a un notable increment de les despeses domèstiques.

Concretament, segons dades del IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía), la calefacció representa el 47% de la factura energètica. I segons la OCU (Organización de Consumidores y Usuarios), la despesa mitjana de cada llar en calefacció és d’uns 600 euros l’any.

I què pots fer per evitar que la factura augmenti tant durant aquest hivern?

5 consells per estalviar en calefacció durant els mesos de fred

1 | Garanteix un correcte manteniment dels aparells

Les revisions i inspeccions periòdiques de la caldera i els radiadors són fonamentals, tant per garantir la seguretat com el rendiment correcte dels aparells. Revisa els sistemes de porgat dels radiadors i posa a punt la teva caldera amb la revisió obligatòria. Perquè la teva caldera funcioni correctament, consulta amb el servei tècnic oficial o amb un instal·lador de calefacció professional.

2 | Programa la calefacció

La majoria dels usuaris no programen el seu sistema de calefacció i aquest fet provoca que el consum augmenti durant l’hivern. Per què?

Perquè, normalment, s’acostuma a caure en un d’aquests errors:

  • Deixar la calefacció encesa tot el dia, encara que no hagi ningú a casa, per mantenir una bona temperatura.
  • Arribar a casa, trobar-la freda perquè la calefacció porta moltes hores apagada i voler calentar-la més ràpid per arribar a una temperatura agradable.

Per evitar aquestes situacions és molt efectiu i s’estalvia més si programes la calefacció i l’ajustes a les hores del dia en què la necessites. La millor opció és programar l’encès una mica abans d’arribar a casa i baixar la temperatura a la nit.

3 | Manté la temperatura ideal

La temperatura és un motiu de baralla constant a casa: quan un té fred, l’altre té calor. Però, perquè tots esteu a gust durant els mesos d’hivern, la temperatura ideal dins de casa ha de variar entre els 21 i els 23 °C de dia i, durant la nit, 17 °C, segons el IDAE. D’aquesta manera, mantindràs una temperatura ideal i, a més, estalviaràs.

Un consell extra: Si al teu habitatge, tens una habitació que no utilitzes, tanca la calefacció i la porta. D’aquesta manera, evitaràs despeses innecessàries i mantindràs l’escalfor a la resta de la casa.

4 | Ventila la llar al matí

Ventilar la llar a l’hivern pot semblar una manera de desaprofitar la calor, però és fonamental per mantenir un entorn saludable i lliure de bacteris. Per això, es recomana obrir les finestres de les habitacions uns 5-10 minuts al dia, un temps suficient per ventilar sense perdre calor de forma excessiva.

Ara bé, hi ha qui diu que és millor fer-ho cap al migdia, quan la temperatura a l’exterior és més elevada, i altres a primera hora del matí. Nosaltres ens decantem per aquesta segona opció, ja que és quan notaràs menys el canvi de temperatura – durant la nit la calefacció està més baixa – i després tens tot el dia perquè la casa s’escalfi.

5 | Comprova l’aïllament de la llar

S’ha de comprovar que la llar compta amb sistemes d’aïllament adequats i verificar que a través de les portes i finestres no passa el fred. Segons l’IDAE, entre el 25% i el 30% de les nostres necessitats de calefacció son degut a les pèrdues de calor per un mal aïllament de les finestres. Una recomanació és baixar les persianes durant la nit i córrer les cortines per evitar el fred que desprenen els vidres.

Per acabar, una curiositat: has pensat mai que la decoració d’una llar també ajuda a mantenir la temperatura?

La decoració no només és un factor estètic, sinó que també forma part del confort. Les catifes, cortines, coixins o mantes, per exemple, ajuden a mantenir la calor de les habitacions, així com cobrir la paret amb quadres o estanteries. La temperatura d’una paret on hi ha un element decoratiu penjat pot arribar a ser 1,5ºC més alta que una paret sense res.

Vols conèixer altres consells per estalviar en la teva factura energètica? Al nostre blog tenim altres articles que et poden interessar com, per exemple: Redueix factures i impacte ambiental: 9 maneres d’estalviar energia a la teva empresa

Formulari de contacte
Adjuntar un arxiu PDF (màxim 5MB)