Desmuntant 6 mites energètics: com estalviar a casa sense caure en falses creences

Portada - Desmuntant 6 mites energètics: com estalviar a casa sense caure en falses creences

T’han dit mai que rentis els plats a mà en comptes de posar-los al rentavaixella? Has sentit alguna vegada que la vitroceràmica consumeix menys que una cuina de gas? Aquests són només dos exemples d’afirmacions que ens poden fer dubtar a l’hora de pensar en fórmules per reduir la nostra factura de la llum. Com en molts altres sectors, en el món de l’energia també hi ha mites o creences que has de conèixer per tenir la teva pròpia opinió fonamentada i aconseguir el carnet d’estalviador. Te n‘expliquem alguns!

1 | Rentar els plats al rentavaixella consumeix més aigua que fer-ho a mà

Rentar els plats a mà consumeix molta més aigua que fer-ho amb el rentavaixella. Aquests electrodomèstics estan preparats per donar la màxima eficiència, sobretot, si estan en marxa durant les hores vall.

Està clar que el teu consum pot variar molt segons el mode de rentat que seleccionis i la càrrega. Sempre que sigui possible, utilitza el mode ECO i – molt important – assegura’t que el rentavaixella estigui ple. En cas que no n’estigui, selecciona un programa de baixa temperatura.

2 | Si vols estalviar més, desconnecta els carregadors dels mòbils

Els dispositius que no usem continuen consumint energia, però… què passa si deixem els carregadors dels telèfons endollats sense carregar cap dispositiu?

Un carregador endollat sense estar carregant un mòbil consumeix 0,0002 kWh. Si comptem que deixem un carregador endollat, sense carregar cap dispositiu, unes 16 hores al dia, el consum total és d’1,168 kWh l’any. Suposant que el preu del kWh sigui d’uns 0,12€ de mitjana, la despesa anual d’un carregador endollat sense carregar el mòbil és d’aproximadament 0,14016 euros l’any. Una despesa força irrisòria, oi?

3 | Les vitroceràmiques consumeixen menys que les cuines de gas

Diuen que les vitroceràmiques consumeixen menys que les cuines de gas. Però això no és cert. De fet, les cuines vitroceràmiques consumeixen fins a quatre cops més.

Un punt a tenir en compte, però, és la seva eficiència. La vitroceràmica és molt més eficient que una cuina de gas, ja que la calor es transfereix directament al recipient i no es perd. Si vols una vitroceràmica, opta per una d’inducció. Poden ser una mica més costoses que la resta, però són més eficients i, això, a la llarga, surt més rendible.

4 | La temperatura que s’escola per les finestres és insignificant

Aquesta creença o afirmació és rotundament falsa. Diversos estudis demostren que entre el 25% i el 30% de la calefacció que consumeixen les famílies a casa es destina a cobrir les pèrdues de calor que es produeixen per les finestres.

També depèn de diversos factors, com el tipus de finestres, el seu aïllament o el clima. Les finestres de vidre simple o mal aïllades poden ser una font significativa de pèrdua de calor a l’hivern. En canvi, les finestres de doble o triple vidre amb aïllament adequat poden reduir considerablement aquesta pèrdua de calor.

5 | Mantenir els fluorescents encesos, gasta menys

Referent als dispositius que consumeixen energia, com els fluorescents, aquesta afirmació segur que l’has sentit més d’una vegada. No és del tot falsa, sinó que depèn de la situació. Els tubs fluorescents consumeixen més en engegar-se degut al pic de corrent necessari per arrancar. Generalment, però, aquest pic és breu o poc significatiu, en comparació amb el consum d’energia continu. Com més sovint els anem engegant i apagant, més es desgasten. Això vol dir que quan hem d’engegar i apagar els fluorescents amb freqüència, podria ser més econòmic deixar-los engegats durant curts períodes de temps. En canvi, en períodes més llargs de 15 minuts, és recomanable apagar-los.

6 | És millor deixar la calefacció en una temperatura constant

Algú pot pensar que deixar la calefacció encesa tot el dia consumeix menys que si l’engeguem i l’apaguem, ja que hauria de gastar molta energia a recuperar la temperatura. Ara bé, en realitat, apagar la calefacció suposa una despesa menor que deixar-la encesa en una temperatura constant. Això es deu al fet que mantenir una temperatura fixa requereix una font d’energia continua; en canvi, si l’apaguem i l’encenem només suposa un pic de consum durant uns minuts.

Així doncs, per ajudar-te a estalviar i consumir menys energia, els experts recomanen ajustar la calefacció a l’horari que estàs a casa i apagar-la a la nit.

No et guiïs per falses creences i segueix tots aquests consells: pots arribar a estalviar més d’un 10% en el teu consum energètic!

Formulari de contacte
Adjuntar un arxiu PDF (màxim 5MB)