Què passa amb el preu de la llum?

2021_Què passa amb el preu de la llum

Sabem que el preu de la llum està assolint màxims sense precedents. Un fet que et preocupa a tu com a consumidor, però també a nosaltres com a empresa subministradora d’energia elèctrica.

Però, per què ha pujat el preu de la llum?

El preu de la llum ha pujat per molts factors externs que no depenen de nosaltres. I la resposta es troba en com funciona el mercat majorista del mercat de l’electricitat.

T’ho expliquem!

Per què és tan cara l’electricitat?

En primer lloc, has de saber que no depèn de nosaltres.

El preu depèn d’un mercat majorista de l’electricitat, que és a on les comercialitzadores elèctriques compren i venen energia cada dia per als seus clients. El mercat elèctric és un sistema de subhasta marginal. És a dir, el preu definitiu de l’electricitat és el preu més car que entra a la subhasta. I tots els països de la Unió Europea tenen el mateix sistema.

Si t’interessa, pots consultar la demanda i la producció d’electricitat en temps real a la REE (Red Eléctrica de España).

Per què puja el preu de la llum?

Estem vivint una situació excepcional i, com a consumidor, has de conèixer els motius d’aquest increment del preu de la llum. I és que hi ha tres factors que intervenen directament en l’augment del preu de la llum:

  1. L’augment del preu del gas natural.
  2. La pujada dels drets del CO2.
  3. L’augment de la demanda.
Pujada preu llum (3).png

T’expliquem un a un com han augmentat i com han influït en l’augment del cost de l’electricitat.

1.     La forta revaloració del gas natural.

El preu de l’electricitat en el mercat majorista està estretament lligat a l’evolució de la cotització del gas natural en els mercats internacionals.

El preu del gas natural és determinant en la fixació del preu del mercat diari, en tant que el seu efecte és multiplicador (aproximadament, un increment d’1 €/MWh del gas suposa un increment de 2 €/MWh d’electricitat).

Des de febrer de l’any 2021, la cotització del gas natural en els mercats europeus s’ha incrementat en més d’un 250%, com mai abans.

Pujada preu llum (4).png

2.     La pujada dels drets del C02.

Els drets d’emissió del CO2 són un impost de la UE que paguen les empreses productores d’energia per compensar la seva contaminació. L’evolució de la cotització dels drets d’emissió en el mercat europeu mostra valors superiors als 60 €/ton. Un cost que ha pujat un 120% en un any.

3.     L’augment de la demanda d’electricitat.

La demanda d’energia elèctrica ha incrementat amb la reactivació de l’activitat després de la pandèmia. Tot i això, gràcies a l’estalvi i a l’autoconsum, aquesta tendència està canviant.

3 mesures extraordinàries per fer front al preu de la llum

Davant aquesta situació i per tal de fer front al preu de la llum, el Govern ha aplicat 3 mesures extraordinàries per ajudar els consumidors. Aquestes són:

1. Reducció de l’IVA.

Des del mes de juny, l’IVA de la factura de la llum ha passat del 21% al 10%, per a consumidors que tinguin contractada una potència inferior a 10 kW (mesura adoptada pel Reial decret llei 12/2021 de 24 de juny).

Una mesura que suposarà l’estalvi d’uns 36 euros fins a finals d’any de mitjana.

2. Reducció de l’impost elèctric.

L’impost especial sobre l’electricitat es redueix del 5,11269632% al 0,5% (mesura adoptada pel Reial decret llei 17/2021 del 14 de setembre).

3. Reducció dels peatges que marca el Govern.

Es realitza una reducció temporal dels càrrecs del sistema elèctric, tant en la potència com en l’energia contractada, entre el 16 de setembre de 2021 i el 31 de desembre de 2021 (mesura adoptada pel Reial decret llei 17/2021 del 14 de setembre).

Ara bé, aquestes tres mesures extraordinàries són vigents fins al 31 de desembre, a l’espera que el Govern decideixi allargar-les.

Consulta el preu de la llum en temps real

Actualment, a través del portal Omie (l’operador del preu del mercat) pots consultar el preu de la llum en temps real. Entra a la seva web i podràs veure el preu del mercat diari i comparar-lo per dies, setmanes, mesos o anys.

I, si vols saber més del sector elèctric, entra a la web de la REE.

La realitat canvia de forma constant. Per això, et proposem consultar tota l’actualitat sobre el sector elèctric i el preu de la llum i l’energia d’Espanya en aquest enllaç.

Si vols més informació, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través del nostre servei d’atenció al client.

Formulari de contacte
Adjuntar un arxiu PDF (màxim 5MB)